Dziś zupka marchewkowo- pomarańczowa.
Pyyyycha :)
jesień nadchodzi, wiec kolor pomarańczowy zaczyna dominować
również w kuchni
wkrótce pyszny krem z dyni pojawi się na stole
Smacznego dnia kochani!
Krem marchewkowo-pomarańczowy
500 g marchwi
2 dymki (bez szczypioru, tylko cebule)
2 łyżki masła lub oliwy
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
500 ml wywaru jarzynowego (lub wody i kostka rosołowa - polecam ekologiczne bez glutaminianu sodu)
sól i pieprz do smaku ( ja nie dawałam)
1 łyżka słodkiej śmietany
Marchew obieramy i kroimy na plasterki.
Masło topimy w garnuszku, dodajemy marchew, dusimy kilka minut, dodajemy pokrojoną dymkę.
Dusimy ok. 10 minut.
Zalewamy wywarem jarzynowym. Gotujemy ok. 30 minut, aż marchew zmięknie.
Dolewamy sok z pomarańczy.
Miksujemy na gładki krem.
Dodajemy śmietanę.
mmmm pychotka:)
OdpowiedzUsuńdobrego dnia!:)
nawzajem :)
UsuńBrzmi super, uwielbiam warzywne zupki, kazda jedna;)
OdpowiedzUsuńDo mojej marchewkowej dodaje czasem szczypte kardamonu,swieza kolendre i pistacje:) Ale takiej zupy Twoje dzieciatka juz by chyba nie zjadly...
Sliczne fotki:)
Pozdrowionka:*
dzieci pewnie by wymyślały ale ja bardzo chetnie bym spróbowała :)
Usuń