Przepis :)

Ponieważ pojawiły się prośby o przepis to wklejam go juz dziś z samego rana :)


Składniki na 1 bochenek:
  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody
W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.
Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką. 


Ja piekę chlebek w tortownicy lub w keksówce :)
A zazwyczaj robie od razu z podwójnej porcji :)
 

Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.


Smacznego :)



przepis pochodzi ze strony MOJE WYPIEKI






5 komentarzy:

  1. Ja równiez dziękuję...a nie orientujesz się czy zamiast mąki pszennej można dać razową...bo jaki bym wolała;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyś na stronie Moje Wypieki jest duzo przepisów i z maki razowej też jest chlebek...

      Ten chlebek jest na samych drożdzach wiec pieke go raz na jakiś czas bo na zakwasie są zdrowsze :)


      poza tym do pieczenia chleba powinna być specjalna maka chlebowa, bo nie wiem jaki chleb wyjdzie ze zwykłej takiej marketowej maki :)


      buziaki :*

      Usuń
  2. o dziekuje :P
    i buuuuuuuuziaczek:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz to stworzyć, zrobić zdjęcie i .. najlepsze - zjeść. Pozdrawiam, Monika.

    OdpowiedzUsuń

ludków zostawiło po sobie ślad